Cursusaanbod
overleg
Muziekles | Dwarsfluit
De dwarsfluit is geschikt voor allerlei soorten muziek: barok, klassiek, volksmuziek en moderne muziek zoals pop, blues en jazz.
De dwarsfluit hoort, samen met haar kleinere zusje de piccolo, bij de houten blaasinstrumenten. Hoewel hij vroeger vaak van hout was, is hij tegenwoordig meestal van metaal, met een laagje zilver erop, of helemaal van zilver, of zelfs van goud! De meeste blaasinstrumenten zet je recht voor of in je mond om erop te kunnen spelen. De dwarsfluit niet, die bespeel je… dwars! De klank ontstaat door op de scherpe rand van het mondgat te blazen. Bij een blokfluit gaat dat vanzelf, maar bij een dwarsfluit moet je de lucht zelf sturen met je lippen. De kleppen sluiten de toongaten: hoe meer kleppen dicht, hoe langer de buis. En door harder of zachter te blazen kun je ook hogere of lagere tonen spelen.
De lessen en de docent
Samenspel is zeer belangrijk binnen de lessen die vooral in de beginfase groepsgewijs worden gegeven: 2, 3, 4 (heel soms 5) leerlingen van gelijk niveau krijgen dan samen les. Andere onderdelen die aan bod komen zijn o.a. de ademhaling, toonkwaliteit, zuiverheid, maat/ritme, en afwerking van een muziekstuk om het bijvoorbeeld op een voorspeelavond te laten horen aan publiek.
Aanschaf
Een tweedehands dwarsfluit is er al vanaf € 200,-. Vraag je docent om advies.
Samenspel
Je docent zal je al snel stimuleren samen met anderen muziek te maken. Bij Artex vind je daar veel mogelijkheden voor op allerlei niveaus: in vaste orkesten, bands of ensembles, of in samenspelprojecten die tijdens een lesjaar worden georganiseerd.
De exacte lesdag en -tijd worden in overleg met jou en de docent bepaald.
Een compleet overzicht van de muzieklestarieven vind je hier.
Instromen is het hele jaar door mogelijk. Het resterende lesgeld wordt berekend o.b.v. het aantal nog te volgen lessen.
Docent(en): Loes Bakker