Cursusaanbod

vr31mei

Kunstlezing (bij Artex): James Ensor

Kunstlezing (bij Artex): James Ensor

Maskers verhullen niet, ze leggen bloot.

James Ensor mag dan een Engels klinkende naam zijn, maar hij was een geboren en getogen Belg uit Oostende. Met Engelse wortels, dat wel. Ensor, die leefde van 1860 tot 1949, is nu een van de bekendste en meest herkenbare Belgische kunstenaars. Hij werd door de Belgische koning zelfs tot baron verheven. Zijn bekendheid had hij te danken aan zijn kleurrijke palet, losse penseelvoering en vooral aan zijn onderwerpen. Hij zette de Belgische maatschappij te kijk met personages die karikaturale maskers dragen. Veel meer dan emoties te verhullen, leggen die maskers juist een sfeer bloot, die zelden gezellig is.

In 2024 is het driekwart eeuw geleden dat baron Ensor overleed. In België worden dan ook tentoonstellingen over zijn kunst georganiseerd in Oostende, Brussel en Antwerpen. In deze lezing zullen wij je Ensors kunst en haar betekenis ontsluiten, alsook de schilder, die vaak onterecht als een eenling wordt weggezet, in zijn context plaatsen.

Deze lezing wordt ‘live’ bij Artex gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.


Details
Type cursus:
Lezing
Datum:
vrijdag 31 mei 2024
Tijd:
19.00 uur
Aantal en duur:
1 lezing van ca. 2 uur
Prijs:
€ 10,- incl. koffie/thee en iets lekkers
Direct aanmelden!

    Aantal personen

    Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
    Wij houden je via mail op de hoogte van roosterwijzigingen, vakantieplanningen en afwezigheid van docenten. Daarnaast brengen we je via onze maandelijkse nieuwsbrief op de hoogte van nieuw cursusaanbod, concerten, evenementen en acties. Vanzelfsprekend gaan wij correct om met je gegevens en verstrekken je mailadres niet aan derden. Lees hier onze privacyverklaring.
    Ja, ik wil graag de Artex nieuwsbrief ontvangen.