Cursusaanbod

wo24apr

Kunstlezing (bij Artex): Frans Hals

Kunstlezing (bij Artex): Frans Hals

Synoniem van de rake, losse toets en de gulle lach. Eigenlijk behoeft Frans Hals weinig introductie. Hij liet een groot oeuvre na, zijn werk is in vooraanstaande Nederlandse collecties te vinden en hij stond op het biljet van tien gulden. De meeste mensen denken bij de naam Frans Hals bovendien al snel aan zijn stijl: losse streken met het penseel en rozige, lachende gezichten.

Frans Hals werd in 1582 geboren in Antwerpen, maar na de val van de stad voor de koningsgezinde troepen, kwam het gezin in Haarlem. Daar werd Frans Hals in 1610 lid van het gilde en specialiseerde zich in portretten. Voor Haarlemse schutterijen maakte hij meerdere groepsportretten, maar hij schilderde ook regenten, echtelieden en anonieme mensen (zgn. tronies). Toen hij in 1666 overleed, was hij een bekende man. Hij had met zijn stijl meerdere collega’s beïnvloed en zelfs postuum zou zijn roem een lang leven beschoren zijn. De losse schilderstijl en de soms ongedwongen composities vielen namelijk in de smaak bij de negentiende-eeuwse impressionisten.

Het Rijksmuseum toont tussen 16 februari en 9 juni zo’n 50 werken van Frans Hals, waarvan het grootste deel bruiklenen uit andere collecties zijn. In deze lezing leiden we het leven en het oeuvre van Frans Hals in en halen ook schilderijen aan die niet in de tentoonstelling te zien zijn. Bovendien laten we werk zien van Hals’ collega’s, zoals Adriaen Brouwer, Judith Leyster en Johannes Verspronck.

Deze lezing wordt ‘live’ bij Artex gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.


Details
Type cursus:
Lezing
Datum:
woensdag 24 april 2024
Tijd:
19.00 uur
Aantal en duur:
1 lezing van ca. 2 uur
Prijs:
€ 10,- incl. koffie/thee en iets lekkers
Direct aanmelden!

    Aantal personen

    Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
    Wij houden je via mail op de hoogte van roosterwijzigingen, vakantieplanningen en afwezigheid van docenten. Daarnaast brengen we je via onze maandelijkse nieuwsbrief op de hoogte van nieuw cursusaanbod, concerten, evenementen en acties. Vanzelfsprekend gaan wij correct om met je gegevens en verstrekken je mailadres niet aan derden. Lees hier onze privacyverklaring.
    Ja, ik wil graag de Artex nieuwsbrief ontvangen.

    Misschien vind je dit ook leuk