Inspirerend Vliers festival!

Het Vliers festival dat afgelopen weekend bij Artex werd gehouden was wederom een groot succes. Het weekend vol workshops, concerten, sessies en een bal stond geheel in het teken van Vlaamse en Ierse muziek.

Vrijdagmiddag begon bij Artex als een gewone vrijdagmiddag, met piano, dans en zangles. Toch was te voelen dat het weekend anders dan anders zou gaan verlopen. De feestverlichting en grote voorraad hapjes en drankjes gaven al wat weg. Tegen het einde van de middag druppelden de eerste workshopdeelnemers langzaam binnen. Ze kwamen vanuit het hele land en zelfs vanuit België over naar Texel voor de 19e editie van dit unieke festival. Deze editie waren er 100 deelnemers, een record!

Die avond gingen de 11 workshops van start. Deze werden gegeven door Ierse topmuzikanten Mick O’Brien (uilleann pipes), Aoife Ni Bhriain (fiddle) en Brendan Mulholland (fluit), de Vlaamse Wouter Vandenabeele (samenspel), Jeroen Knapen (gitaar), Naomi Vercauteren (jeugdsamenspel), leden van de band EmBRUN, en drie docenten van eigen bodem: Annemarie de Bie (zang), Pieter Wentzel (bodhrán) en Mirjam Rietberg (harp). Stuk voor stuk inspirerende muzikanten die de cursisten op hun eigen niveau begeleidden en waardevolle tips wisten te geven. Na afloop van de eerste workshop dag hielden de docenten in verschillende ruimtes van het Artex-gebouw muzikale sessies. Doedelzak, viool en fluit galmden door de gangen.

Zaterdag, de tweede workshop dag, werd afgesloten met een onvergetelijke feestavond. De docenten gaven prachtige concertjes waarbij naast Vlaamse en Ierse muziek ook Chinese en Spaanse klanken klonken. Het publiek genoot zichtbaar van de prachtige muziek. Later op de avond nam EmBRUN het over tijdens het balfolk. Bandleden Bert Leemans, Ludo Stichelmeyer, Jonas Scheys, Pieterjan van Kerckhoven en Harald Bauweraets kregen vrijwel iedereen de dansvloer op met hun bijzonder dansbare muziek. Hierna volgden opnieuw sessies die geheel volgens traditie tot in de kleine uurtjes duurden. 

Zondagochtend mochten de workshopdeelnemers weer aan de bak. Die middag moest het geoefende namelijk gespeeld worden tijdens de afsluitende presentaties. De zaal was overvol met publiek, deelnemers en natuurlijk ruim 100 muziekinstrumenten. Hier werd duidelijk hoe hard er het hele weekend gewerkt was. De optredens maakten veel indruk op het publiek. In korte tijd was er prachtige muziek ingestudeerd en sommige groepen brachten maar liefst drie nummers ten gehore! Vijf harpisten speelden een prachtig ontspannend stuk, de zanggroep kreeg de hele zaal aan het lachen met een Iers volksliedje inclusief Nederlandse vertaling en de samenspelgroep onder leiding van EmBRUN rondde feestelijk af.

Helemaal voorbij was het nog niet. Zoals elk jaar werden op de boot van 17 uur TESO-passagiers verrast met een geweldige sessie door workshopdeelnemers en docenten. Het Vliers weekend was inspirerend, gezellig en leerzaam. Mede door de fantastische organisatie van Loes Bakker was het weer een doorslaand succes!