Iers op Texel 2018: het was weer fantastisch

Artex’ festivalweekend ‘Iers op Texel’ was ook dit jaar weer een doorslaand succes! Het weekend, dat geheel in het teken stond van Ierse muziek en dans, bestond uit workshops voor zowel zangers als instrumentalisten. Daarnaast waren er diverse sessies, een open podium en optredens van docenten.

Aanstormend op het weekend dat op vrijdagavond bij Artex zou beginnen, had een aantal workshopdocenten al op donderdag het vliegtuig, de trein en de auto gepakt voor een muzikale warming-up in de vorm van een concert in de kerk van Huisduinen. Brendan Mulholland, fluitist uit de buurt van Belfast, speelde traditionele en eigen tunes uit Ierland samen met Franziska Urton op fiddle en Tobias Kurig uit Duitsland.

Deze Iers editie waren er workshops voor zang, bodhran, fluit, fiddle, gitaar en bouzouki, en drie samenspelgroepen waarvan één voor jeugdige spelers. Er hadden zich maar liefst 85 muzikanten ingeschreven voor de workshops. Er was tevens versterking voor de instap-uren op zaterdag, nl. de danseressen Kasha van der Poel, Linde Dorenbos en Silke Dekker, met op accordeon Bert Leemans voor live begeleiding van de dans. Bert is al menig keer naar Texel afgereisd om les te geven en bal te spelen.

Na flink te hebben gewerkt op de vrijdagavond was er een sessie in de zaal en hal van Artex, waarbij ook de docenten actief waren tot in de kleine uurtjes. Op zaterdag na de ochtend gingen de cursisten en docenten lekker lunchen en een luchtje te scheppen bij Paal 9. Een wel heel dapper viertal nam zelfs een duik in de zee, voornemens hier een jaarlijkse traditie van te maken. Zaterdagmiddag vonden er vervolgens instap-uren plaats voor dans, bodhran, zang en chopping op de fiddle. ’s Avonds vond het open podium plaats. Wende, de jongste deelneemster van het weekend, beet helemaal solo het spits af op viool met het prachtige Ierse ‘King of the Fairies’.

Na diverse optredens van cursisten startten de docentenconcerten; een onvergetelijke avond waarbij het dak eraf ging bij het optreden van Itchy Fingers, een 2-mans formatie bestaande uit Erik de Jong op accordeon en Tijn Berends op bouzouki, concertina en mondharmonica. Vrijwel moeiteloos spelen zij ‘vingerjeukende’ eigen composities, gebaseerd op de Ierse en Schotse traditionele muziek. Op 19 januari 2019 komen zij weer naar Texel voor een Iers/Schotse dansworkshop en een optreden tijdens het 60-jarige jubileumweekend van Artex.

Op zondag waren traditiegetrouw de presentaties van de workshopgroepen waarbij zowel de docenten als de cursisten zich nog eens voor de volle 100% gaven. Ook werden op de terugreis weer geheel conform traditie de instrumenten uitgepakt voor een korte sessie inclusief dans op de TESO-boot.

Deze editie van Iers gaat wederom als zeer geslaagd de boeken in! De volgende editie van Vliers op Texel 2019 zal plaatsvinden in het 2e weekend van november 2019.