Cursusaanbod

di7mrt

Online lezing: Pompeï

Online lezing: Pompeï

Het is het najaar in het jaar 79 na Christus. Hoewel al een paar dagen lang kleine aardbevingen in het zuiden van Italië te voelen zijn, is het een verrassing dat de Vesuvius uitbarst, en dat twee dagen lang. De uitbarsting wordt een van de bekendste vulkaanuitbarstingen ooit.

Pas in de achttiende eeuw begon men met het opgraven van de steden die toen onder as en lava bedolven raakten. Het is een klus die nog steeds niet voltooid is. Naast een enorme ramp is de uitbarsting van de Vesuvius dus een enorme bron van kennis gebleken over het leven van de Romeinen in de eerste eeuw.

Zo was er een lupanar in Pompeï, iets dat wij met ‘bordeel’ zouden vertalen. Er zijn talloze voorbeelden van graffiti in de steden – geen modern fenomeen dus. En onderzoekers zijn er niet zo lang geleden achtergekomen dat de mensen in Pompeï en Herculaneum haast perfecte tanden hadden. Genoeg te ontdekken over deze Romeinse steden die eeuwen bedekt zijn geweest, bewaard voor het heden.

Tot 26 maart vindt in het Drents Museum een tentoonstelling over het leven en de cultuur van Pompeï en Herculaneum plaats. In deze lezing leiden wij de tentoonstelling in en halen voorbeelden aan die in Assen niet te zien zijn.

De lezing wordt gegeven door Wouter Maas van Bureau Boeiend.

Hoe werkt het?
Je koopt een toegangskaartje voor de lezing via deze pagina. Je ontvangt op de dag van de lezing rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens. Vervolgens kun je om 19.30 uur de lezing thuis op je computer of tablet volgen via het programma Zoom. Zo zie je alle afbeeldingen die je anders in de zaal zou zien en hoor (en zie) je Wouter praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen.

Mocht je op de dag van de lezing om 11.00 uur nog geen e-mail ontvangen hebben, check dan je spambox.


Details
Type cursus:
Lezing
Datum:
dinsdag 7 maart 2023
Tijd:
19.30 uur
Aantal en duur:
1 lezing van ca. 2 uur
Prijs:
€ 10,-