Cursusaanbod

wo17jan

Online kunstlezing: Sneeuw en ijs

Online kunstlezing: Sneeuw en ijs

De winter, voor de één het seizoen dat het beste zo snel mogelijk voorbij kan zijn, terwijl de ander niet kan wachten de schaatsen weer uit het vet te kunnen halen. Koukleumen, sneeuwpret, uitglijden, warme chocomel. Het is elk jaar weer spannend hoe het uit gaat pakken, maar ontkomen aan de winter doen we hier niet.

Kunstenaars raken al eeuwen geïnspireerd door de natuur, en zo ook door de natuur in de winter. ‘Jagers in de Sneeuw’ van Pieter Breugel de Oude wordt gezien als het eerste op zichzelf staande winterlandschap. Het schilderij is gemaakt in 1565, en krijgt in de kunst in het noorden van Europa veel opvolgers, maar de traditie van sneeuw en ijs komt ook al vóór Breugel de Oude voor en dient dan vooral als achtergrond.

Als we aan Italië denken, dan zijn sneeuw en ijs niet de eerste associaties die opkomen. En hoewel niet vaak, is ook in kunst uit dit zuidelijke land de koude te vinden. Zelfs in de Bijbel, die zich voornamelijk in het Midden-Oosten afspeelt komt het woord ‘ijs’ 41 keer voor, en ‘sneeuw’ 24; hebben kunstenaars hier ooit iets mee gedaan?

Het landschap is een geliefd onderwerp in de negentiende eeuw, denk aan de romantische kunstenaars, en vooral ook aan de impressionisten. Deze groep kunstenaars was erg geïnteresseerd in de effecten van licht, en wat is er een interessanter fenomeen dan de ijskoude sneeuw die elk moment van de dag een ander effect geeft door de beweging van de zon? Kortom: sneeuw en ijs blijven fascineren.

Deze lezing wordt gegeven door Wouter Maas van Bureau Boeiend.

Hoe werkt het?
Je koopt een toegangskaartje voor de lezing via deze pagina. Je ontvangt op de dag van de lezing rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens. Vervolgens kun je om 19.00 uur de lezing thuis op je computer of tablet volgen via het programma Zoom. Zo zie je alle afbeeldingen die je anders in de zaal zou zien en hoor (en zie) je Wouter praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen. Mocht je verhinderd zijn, dan kun je na afloop een (zonder publiek opgenomen) registratie van de lezing terugkijken.

Mocht je op de dag van de lezing om 11.00 uur nog geen e-mail ontvangen hebben, check dan je spambox.


Details
Type cursus:
Lezing
Datum:
woensdag 17 januari 2024
Tijd:
19.00 uur
Aantal en duur:
1 lezing van ca. 2 uur
Prijs:
€ 10,-