Cursusaanbod

di5mrt

Online kunstlezing: Gouden Vrouwen

Online kunstlezing: Gouden Vrouwen

Vier Internationale Vrouwendag op culturele wijze!

Op 8 maart 2021 publiceerde het Rijksmuseum in Amsterdam vol trots werken van 17e-eeuwse vrouwelijke kunstenaars tentoon te gaan stellen in de Eregalerij. De schilderijen van Judith Leyster, Gesina ter Borch en Rachel Ruysch (elk één) waren vanaf dat moment te bewonderen tussen de kunst van hun mannelijke collega’s. De heren zijn verantwoordelijk voor de overige 47 schilderijen in deze ruimte.

Leyster was schilder, maar ook moeder van vijf, én was zakenvrouw. Ter Borch was niet alleen kunstenaar, maar beheerde ook de uitgebreide familiecollectie, tegenwoordig is deze in het Rijksmuseum. Ruysch had, naast haar artistieke talenten, ook wetenschappelijk aanleg, ze assisteerde haar vader Frederik Ruysch, professor anatomie en botanie.

Die diverse rollen voor vrouwen zien we ook terug in de kunstgeschiedenis, want naast het maken waren zij ook verzamelaars en opdrachtgevers. Dan is er nog een type vrouw, en misschien is het wel de meest onzichtbare categorie die tóch enorme bijdragen heeft geleverd aan de kunst van de Hollandse zeventiende eeuw: zij die hielpen in het familiebedrijf. Het is tijd voor een herwaardering!

Deze lezing wordt gegeven door Wouter Maas van Bureau Boeiend.

Hoe werkt het?
Je koopt een toegangskaartje voor de lezing via deze pagina. Je ontvangt op de dag van de lezing rond 10.30 uur een e-mail met de inloggegevens. Vervolgens kun je om 19.00 uur de lezing thuis op je computer of tablet volgen via het programma Zoom. Zo zie je alle afbeeldingen die je anders in de zaal zou zien en hoor (en zie) je Wouter praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen. Mocht je verhinderd zijn, dan kun je na afloop een (zonder publiek opgenomen) registratie van de lezing terugkijken.

Mocht je op de dag van de lezing om 11.00 uur nog geen e-mail ontvangen hebben, check dan je spambox.


Details
Type cursus:
Lezing
Datum:
dinsdag 5 maart 2024
Tijd:
19.00 uur
Aantal en duur:
1 lezing van ca. 2 uur
Prijs:
€ 10,-

Misschien vind je dit ook leuk

wo24apr

Kunstlezing (bij Artex): Frans Hals