Bouw Thijssehuis ingeluid met tromgeroffel en champagne

dinsdag 26 maart 2024

De bouw van het Thijssehuis gaat weldra beginnen. Met tromgeroffel en champagne werd dat dinsdagmiddag aangekondigd aan de Keesomlaan in Den Burg. Ingeleid op de snaredrum door Teun Vendel, drummer van de Mimics, werd een informatiebord onthuld.

Onder toeziend oog van projectleider Luc Riemers van aannemer Dozy en directeur Sander Boschma van Artex trok Ruud Zon, bestuursvoorzitter van de stichting Thijssehuis, het kleed van het bord, waarop staat geschreven wat gaat gebeuren op de vroegere plek van de Jac. P. Thijsseschool. Eind april begint het echte werk. Dan gaat de installateur als eerste het terrein op om warmteputten te slaan.

Lange voorgeschiedenis
Boschma riep in herinnering dat al in 1998 werd gesproken over de ontwikkeling van een cultuurhuis op Texel, waarvan Artex en de openbare bibliotheek – tegenwoordig Kopgroep Bibliotheken – de voortrekkers zouden zijn. “Gaandeweg werd steeds minder geïnvesteerd in het onderhoud aan onze gebouwen”, bekende Boschma, maar het idee een cultuurhuis in te richten op de Groeneplaats kwam niet tot uitvoering.

Op de fiets
Het plan werd weer aangezwengeld toen Boschma ergens op het eiland Maaike Vonk van de bibliotheek tegenkwam. “Op de fiets, zoals het hoort op Texel. Dat het plan was mislukt, betekende niet dat de bibliotheek niet mee wilde doen, zei ze”, aldus de Artex-directeur. Met drie partijen – de derde is de jongerenorganisatie Young4Ever – kwam uiteindelijk het plan van de grond. “Het ontwerp is volgens mij geweldig, de fondsenwerving is op orde en de samenwerking is fantastisch. Volgens mij gaat het een groot succes worden”, aldus de trotse Sander Boschma.

Het is de bedoeling dat het Thijssehuis, waarin ook Radio Texel zijn intrek neemt, in mei 2025 wordt opgeleverd. “Het is best snel, dit in een jaartje te willen bouwen. Ik vind het een stoere planning”, bekende Boschma tot slot, waarna de glazen werden geheven.