Marianne van Zeijlen

Marianne van Zeijlen (1972) studeerde in 2002 af aan theateropleiding ‘Het Collectief’ in Amsterdam, waarna ze bij theatergezelschap FACTOR 1 in meerdere theaterproducties speelde. Van 2003 tot 2018 werkte ze als speldocent bij de jeugdtheaterschool het NKT in Purmerend en ontwikkelde zich daar als docerend theatermaker. Ze werkt(e) daarna op verschillende jeugdtheaterscholen en cultuurcentra in Noord-Holland.

Vanaf 2014 schrijft en regisseert Marianne haar eigen theatervoorstellingen met amateurspelers. Sinds 2015 is ze werkzaam met verschillende doelgroepen bij Cultuurhuis Wherelant in Purmerend. In 2017 sloot Marianne zich aan bij ‘Flexibel’, eerst als spelcoach op de set van ‘Baantjer en de Rat’ – de film – en daarna als speldocent en Conn-Actor. In de jaren 2017 – 2019 was ze actief als improvisatie acteur bij theatergroep MARANZA.

Sinds 2022 is ze werkzaam als speldocent en Conn-Actor bij Flexibel, de theaterschool van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend. En sinds 2020 werkt ze nauw samen met ‘ZieZus eigenzinnig theater’, ontwikkelde ze ‘Taal & Theater’ (theaterlessen ter bevordering van taalontwikkeling bij jonge kinderen) en verzorgt deze lessen voor het basisonderwijs op verschillende scholen door heel Nederland.

Marianne: “Schaamteloos en glorieus durven falen staan bij improvisatietheater hoog in het vaandel. Ik vind dat een prachtig uitgangspunt om te leren acteren; er vol voor gaan en dan maar zien waar je uitkomt. Ik werk graag met verhalen uit het leven gegrepen en zoek de personages dicht bij de speler. Ik kan er enorm van genieten als ik zie dat deelnemers plezier hebben en hun grenzen verleggen. Er schuilt zoveel kracht en positiviteit in het theatermaken, ik raak er denk ik nooit op uitgekeken.”